onsdag, juni 28, 2006

Tjen små penger på bildene dine


Et bilde fra et profesjonelt fotobyrå koster vanligvis 1000- 15.000 kroner. Nå selger amatører bildene sine i egne byråer for en tier.

http://scanstockphoto.com/welcome.php

http://www.istockphoto.com/index.php

Fotoentusiasten tar bilder av alt fra kaffebønner til startblokker med sitt temmelig avanserte - og temmelig rimelige - amatørapparat. Utstyret hans er nå blitt så bra at det ikke alltid er så lett å skille arbeidene hans fra proffbilder.

Vel hjemme laster han bildene opp på nettsteder som istockphoto.com og norske scanstockphoto.com. Der blir bildene kvalitetssjekket, før de godkjente legges ut for salg. istockphoto.com har nå over 800 000 bilder i alle tenkelige kategorier, og hevder å være verdens raskest voksende byrå. Prisene ligger på et nivå som selv private brukere helt uten videre kan godta: vanligvis koster bildene 6- 20 kroner. For den prisen kan du bruke bildet til hva du vil, så mange ganger du vil. Om du heter Aftenposten eller tante Anna, om det skal henge på veggen eller trykkes i Newsweek - det spiller ingen trille. Store kunder som Coca-Cola og Nokia har allerede benyttet bilder herfra i sin markedsføring, i stedet for å betale minst hundre ganger mer for bilder tatt av profesjonelle fotografer.

Dugnad. Å si at alle de såkalte microstock-fotografene er amatører, er egentlig feil. De beste har fått sine bilder lastet ned flere titalls tusen ganger, og sånt blir det en anstendig lønn av.
Konseptet minner om nettleksikonet Wikipedia. Forskjellen er at alle som bidrar får betalt, selv om de fleste tjener svært lite. På engelsk har fenomenet fått navnet crowdsourcing , en slags kanalisering av innsatsvilje fra en stor folkemasse.

20 prosent. - At de store gutta blir provosert, betyr bare at vi amatører gjør noe riktig. Alle synes jo at ens egne bilder er fine. Du vil få dem ut, du vil komme på trykk. Å selge er ikke nødvendigvis så viktig, sier Ståle Edstrøm. Securitas-vakten har nå 1500 bilder liggende ute på de ulike byråene. Slik drar han inn 500- 600 kroner hver måned. Ikke mye, men tar vi i betraktning at beløpet øker 10- 15 prosent i måneden, forstår vi at det faktisk kan bli en ordentlig bi-inntekt om noen år. Hvis utviklingen fortsetter, altså. Ståle er overhodet ikke misfornøyd med at han som regel bare får 20 prosent av den allerede svært lave prisen pr. bilde.

- For å overleve, må disse byråene bruke massivt med penger på markedsføring, så jeg synes prisen er helt grei.

Ingen kommentarer: